Californian Aunt Millie

De ‘Californian Aunt Millie’ is de eerste ‘Burger Night’-burger die ik ooit heb gemaakt. Mijn inspiratie voor deze heerlijke rundsburger kwam van een heel verleidelijke burgersite van de zogenaamde Cheese and Burger Society, die ik heb leren kennen door Annelies en Stefani. Op die site (slimme Pavloviaanse reclame voor een Amerikaans kaasmerk) staan een 40-tal (niet-vegetarische) burgers die er stuk voor stuk geweldig uit zien, en de “Aunt Millie” is er daar één van. Ik heb deze burger de ‘Californian Aunt Millie’ gedoopt, omdat ik er avocado aan toegevoegd heb.

Ingrediënten:

De Burger:

  • 4 rundsburgers
  • 1 halve rode ajuin (fijngehakt)
  • 1 ei
  • 1 teentje look (geperst)
  • komijn, peper en zout
  • tabasco
  • worchester saus

De Garnituur:

  • Broodje
  • avocado
  • rucola
  • tomaat
  • 1 halve rode ajuin
  • handvol pitloze zwarte olijven in schijfjes
  • 1 plak feta

We beginnen weer met de hamburger. Net als de vorige keer is het aan te raden om die al goed op voorhand klaar te maken en enkele uren in de ijskast te laten staan om hem goed op smaak te laten komen. Ook deze keer geldt voor de kruiden ‘naar smaak’. Mensen die van pikant houden kunnen wat meer tabasco bij het vlees gieten, hoewel ik het bij deze burger niet aan zou raden om hem te pikant te maken.

Onlangs heb ik een makkelijke manier gevonden om de hoeveelheden rundsgehakt te berekenen terwijl je je ingrediënten koopt. In de supermarkt liggen vaak voorverpakte rundsburgers, die evenveel kosten als hetzelfde gewicht in rundsgehakt. Dus doe jezelf een plezier en neem gewoon 1 burger per persoon mee. En als je grote eters over de vloer krijgt, neem dan een extra burger per 2 of 3 personen mee.

Nadat je alle ingrediënten voor de burger goed gemengd hebt, er gelijke burgers uit gekneden hebt, en de burgers een tijd in de ijskast hebben kunnen staan, kan je beginnen bakken. In tegenstelling tot de kippenburger is het bij rundsburgers niet zo belangrijk dat hij echt helemaal doorbakken is. Net als bij een steak hangt het er hier een beetje van af hoe je het liefst je burger eet: bleu, saignant of bien cuit? Daar kan je dus wat mee experimenteren.

Als de burger dan klaar is, moet je hem alleen nog in elkaar steken. Leg onderaan de avocado, met daarop de rucola, tomaat en wat rode ajuinsnippers, en dan de burger. Bovenop de burger komt dan de feta en de olijven. Het makkelijkste hiervoor is om de feta in blokjes te snijden (of verkruimelen) er de olijven bij te kappen, en alles goed door elkaar te roeren met een vork tot het er een beetje uit ziet als op de foto. Dan kan je gewoon met een lepel naar believen kaas op de burgers scheppen. En als je nog wat over hebt kan je dat samen met wat meer rucola, tomaat en ajuin naast de burger en de frietjes op het bord leggen.

Getagged

Wat denk je ervan?